Toimintakertomus 2016–2017

1. Yleistä

Vannetanssi ry:n keskeisintä toimintaa eli jameja on järjestetty ympäri vuoden Helsingissä. Myös monenlaista muuta vannetanssitoimintaa on vuoden aikana ollut, ja laji on saanut uusia harrastajia. Lisäksi yhdistys on levittänyt monipuolisesti tietoa vannetanssista.

2. Hallinto

2.1 Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys kokoontui keväällä vuosikokoukseen, jossa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

2.2 Hallitus ja hallituksen kokoukset

Yhdistyksen asioita hoiti toukokuussa 2016 valittu hallitus. Hallitus kokoontui noin kerran kuukaudessa, yhteensä 10 kertaa, ja kokoukset olivat avoimia kaikille yhdistyksen jäsenille. Toimintaa suunniteltiin myös muissa vapaamuotoisemmissa kokouksissa. Hallitukseen kuului puheenjohtajan lisäksi neljä varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen. Toimintakauden 2016–2017 hallitukseen kuuluivat seuraavat henkilöt:

Roosa Lehtinen, puheenjohtaja

Inka Järvelä, varapuheenjohtaja

Essi Teräs, taloudenhoitaja

Armi Ruoho, sihteeri

Tea Malmström

Tuula Viilo (varajäsen)

2.3 Talous

Yhdistyksen talous on pysynyt vakaana. Suurin yksittäinen hankinta on ollut vanteentekomateriaalien eli putken, teippien ja liittimien ostaminen. Yhdistykselle on syksyllä 2016 hankittu Y-tunnus sekä ennakkoperintärekisteröinti.

3. Jäsenistö ja viestintä

3.1 Jäsenet

Vannetanssi ry on ylläpitänyt jäsenistään jäsenluetteloa. Jäseniksi on pyritty saamaan uusia ja vanhoja vannetanssin harrastajia. Jäseneksi on voinut liittyä täyttämällä sähköisen lomakkeen yhdistyksen internetsivuilla tai paperisen lomakkeen jossakin yhdistyksen tapahtumassa tai ilmoittamalla lomakkeessa pyydetyt tiedot sähköpostitse. 18.3.2017 yhdistyksellä on 34 jäsentä, jotka ovat maksaneet vuoden 2016  jäsenmaksun. Suurin osa jäsenistä on Helsingistä, mutta jäseniä on myös muualta Suomesta.

3.2 Jäsentiedotus

Jäsenistöön on pidetty aktiivisesti yhteyttä muun muassa yhdistyksen tapahtumissa ja Facebook-sivun kautta. Facebookissa on pyritty herättämään keskustelua ja kertomaan esimerkiksi kokouksissa käsitellyistä asioista. Jäsenkirje, johon on koottu ajankohtaista ja tärkeää tietoa yhdistyksen toiminnasta, on lähetetty sähköpostitse jäsenille muutaman kerran vuodessa. Syksyllä jäsenien ja muidenkin yhdistyksestä kiinnostuneiden oli mahdollista vastata kyselyyn, jossa kartoitettiin vastaajien mielipiteitä yhdistyksen toiminnasta ja viestinnästä. Suurin osa kyselyyn vastanneista oli hyvin tyytyväisiä toimintaan ja viestintään; vieläkin enemmän toivottiin vannetanssin harjoitusmahdollisuuksia ja tiedotusta lajista. Kyselyyn vastanneiden toiveita on otettu huomioon, ja treenimahdollisuudet ja viestintä ovatkin kauden aikana lisääntyneet.

3.3 Ulkoinen viestintä

Viestinnässä on vakiintunut nimi ”Vannetanssiyhdistys”. Yhdistyksellä on viestintäsuunnitelma, jonka avulla viestintää on toteutettu ja sovellettu. Yhdistyksen viestintäkanavia ovat internetsivut, Facebook-sivu, Youtube-kanava sekä Instagram-tili. Lisäksi jameissa ja muissa tapahtumissa tehtävä kasvokkainen viestintä on tärkeää, ja yhdistyksen käyntikortteja on jaettu lajista kiinnostuneille. Lisäksi vannetanssiaiheiset Facebook-ryhmät ovat yhdistykselle tärkeä viestintäkanava.

Internetsivuilla jaetaan tietoa vannetanssista ja sen harrastusmahdollisuuksista pääosin suomeksi. Sivustolle on perustettu myös blogi tiedonvälitystä ja lajin edistämistä varten. Blogiin voivat kirjoittaa kaikki vannetanssin harrastajat. Yhdistyksen Facebook-sivu on Vannetanssiyhdistys-nimellä, ja maaliskuussa 2017 tykkääjiä on 390.

Yhdistyksellä on nykyään slogan, “Elämäniloa vannetanssista”.

Medianäkyvyyttä yhdistys on saanut City-lehden Hoop Olympics -artikkelin ja Forssan Lehden Jokioisten joulunavauksesta kertovan artikkelin kautta.

3.4 Sisäinen viestintä

Hallituksen sisäistä viestintää varten on Facebook-ryhmä ja projektien hallintaan Trello. Lisäksi dokumenttien- ja tiedonhallintajärjestelmänä käytetään Google Drivea.

4. Toiminta

4.1 Jamit

Yhdistyksen keskeisintä toimintaa ovat olleet jamit eli vapaat harjoitukset, joita järjestetään ympäri vuoden Helsingissä. Kesällä jamit pidettiin Kaisaniemen puistossa ja syksyllä Oulunkylän nuorisotalolla. Kevätkaudella 2017 jameja pidetään Viikin nuorisotalolla ja iltatreenejä sekä ledijameja Pitäjänmäen nuorisotalolla. Jameissa on ollut keskimäärin 10–15 osallistujaa.

4.2 Työpajat

Yhdistys on järjestänyt noin kerran kuussa työpajan, jonka on ohjannut aktiivinen vannetanssin harrastaja, vannetanssiammattilainen tai muun vannetanssille läheisen lajin taitaja. Työpajoista on peritty osallistujilta maksu; kesätyöpajat ovat olleet yhdistyksen jäsenille maksuttomia.

Työpajojen aiheita ovat olleet kesällä heitot, tasot, joogavanne, isolaatiot sekä Kosmos-festareilla vannetanssin alkeet ja tasot. Muut työpajat ovat olleet huuppausterveisiä Hollannista -työpaja (EJC:n anti), joogavannetyöpaja, tanssillinen vanne sekä sirkuspainotteinen hulavanteiden masterclass. Työpajoihin on osallistunut keskimäärin 10 ihmistä. Lisäksi on pidetty kaksi vanteenteko- ja teippaustyöpajaa.

4.3 Vannetanssin ohjaaminen muille tahoille

Yhdistys on ohjannut säännöllisesti vannetanssia Helsingin kaupungin liikuntaviraston NYT-liikunnalle syyskaudella 2016 sekä kevätkaudella 2017. Tunneilla on käynyt hyvin osallistujia. Vannetanssia on ohjattu myös Kontula Ghettogether -tapahtumassa sekä Spektrin esityksen yhteydessä Jokioisten joulunavauksessa.

4.4 Muut tapahtumat

Elokuussa 2016 pidettiin huuppiolympialaiset, joissa kisailtiin leikkimielisesti erilaisissa vannelajeissa.  Osallistujia oli kolmisenkymmentä. Syyskuussa järjestettiin yllättävän suuren suosion saanut Valokarkelot-tapahtuma Alppipuistossa. Tapahtumassa oli muutama sata kävijää, ja palaute oli erittäin positiivista. Myös Spektri esiintyi Valokarkeloissa. Lisäksi yhdistys järjesti kevät- ja syyskauden päätteeksi open stagen Oulunkylän nuorisotalossa. Matalan kynnyksen esiintymistapahtumiin saatiin mukavasti esiintyjiä ja katsojia; osallistujia on ollut pari-kolmekymmentä.

4.5 Valosirkus Spektri

Valosirkus Spektri on matalan kynnyksen esiintymisryhmä yhdistyksen toiminnassa mukana oleville. Spektri on harjoitellut syys- ja kevätkaudella kerran tai pari viikossa, minkä lisäksi harjoituksia on pidetty kesällä ja ennen kutakin esitystä tarvittaessa. Syksyllä harjoiteltiin eri nuorisotalojen tiloissa ja keväällä 2017 Oranssi ry:n tiloissa sekä nuorisotaloilla. Spektrillä on oma Facebook-sivu (180 tykkääjää maaliskuussa 2017) sekä Youtube-kanava.

Valosirkus Spektri on esiintynyt kauden aikana Sirkus Huiman sekä Vannetanssiyhdistyksen open stageilla, Arabian katufestivaalilla, Kosmos-festivaalilla, Herttoniemi Block Partyssa, Korkeasaaren Kissojen yössä, Vannetanssiyhdistyksen Valokarkeloilla, Leikkipuisto Viirin Valo-illassa, Jokioisten joulunavauksessa, HYYn vuosijuhlien jatkoilla, Oranssifestillä sekä yksityistilaisuuksissa kuten häissä ja yritysjuhlissa.

5. Varainhankinta

5.1 Jäsenmaksut

Kauden 2016–2017 jäsenmaksu on ollut 16 €, ja alennetun 6 €:n jäsenmaksun ovat voineet maksaa opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset. Jäsenmaksut ovat yhdistykselle tärkeä ja vakaa varainhankintamuoto työpajamaksujen lisäksi.

5.2 Spektrin esiintymiset

Spektrin esiintymispalkkiot ovat tulleet Vannetanssi ry:lle. Esiintymispalkkioilla on maksettu muun muassa esiintymisasuja ryhmälle.

5.3 Muu varainhankinta

Yhdistys on kerännyt varoja myös järjestämällä työpajoja sekä ohjaamalla säännöllisesti vannetanssia Helsingin kaupungin liikuntaviraston NYT-liikunnalle. Lisäksi yhdistys on saanut muutamia lahjoituksia ja kerännyt rahaa huuppiolympialaisissa ja Valokarkeloissa pitämällä buffet-kojua sekä järjestämällä Valokarkeloissa arpajaiset ja kierrättänyt tapahtumassa lahjoituslipasta. Tuotoilla katettiin tapahtuman kuluja.

6. Välineistö

6.1 Vanteet

Yhdistyksellä on 33 vannetta, joita on tehty itse sekä saatu lahjoituksena vannetanssin harrastajilta. Vanteita on säilytetty NYT-liikunnan aikana Kampin liikuntakeskuksessa sekä  muuten jamiohjaajien luona. Vanteita ei ole voitu juuri lainata jäsenille, koska niitä on tarvittu NYT-liikunnan tunneilla.

6.2 Muu välineistö

Yhdistyksellä on kolme audiokaapelia sekä erilaisia teippejä, joilla kunnostetaan yhdistyksen vanteita ja joita vannetanssiharrastajat voivat käyttää teipatakseen vanteitaan metrihinnalla. Yhdistykselle on myös hankittu pari äänentoistolaitetta ja mp3-soitin jameja ja esiintymisiä varten. Lisäksi on hankittu pari vannepussia, muoviputkileikkuri ja teipinhalkoja sekä muoviputkea, josta on tehty vanteita yhdistykselle sekä huuppiolympialaisten ja Valokarkeloiden arvonnan palkinnoiksi ja jota on myyty metrihinnalla vanteentekotyöpajoissa.

7. Yhteistyö

Yhdistyksen yhteistyökumppaneita ovat kauden aikana olleet Nuorisoasiainkeskus (Oulunkylän, Pihlajamäen, Pikku Huopalahden, Pitäjänmäen ja Viikin nuorisotalot), Helsingin kaupungin liikuntaviraston NYT-liikunta, Oranssi ry, Universal Circus School/Kosmos-festarit, Korkeasaaren eläintarha sekä Matahoops ja Veera Kaijanen. Valokarkeloiden onnistumisen mahdollistivat osaltaan valoista ja äänistä vastanneet Hypnotist Group ja Relico Oy sekä dj:t Kahla, Korento, Hermosaha ja Hypnotone.