UKK

Kenelle Vannetanssiyhdistyksen jamit on tarkoitettu ja mitä siellä tehdään?

Miksi liittyä Vannetanssiyhdistykseen?

Miten aloitan vannetanssin?

Millaisen vanteen hankin aluksi, ja voiko sellaisen tehdä itse?

Kuka voi harrastaa vannetanssia?

Miksi vanteita teipataan?

Minkä kokoinen vanne on sopiva minulle?

Onko omalla alueellani vannetanssitoimintaa?

UKK-Vastaukset

Eli Usein Kysyttyjen Kysymysten -vastaukset.

***

Kenelle Vannetanssiyhdistyksen jamit on tarkoitettu ja mitä siellä tehdään?

Vannetanssijamit tarkoittavat vannetanssijoiden eli huuppaajien kokoontumisajoja, joissa kaikki tanssivat tai harjoittelevat temppuja oman osaamistasonsa mukaan. Osallistujat voivat opettaa toisilleen temppuja niin halutessaan, ja varsinkin aloittelijat ovat aina saaneet ohjeistusta vanteilun saloihin.

Jamit ovat kaikille avoimia ja ilmaisia tapahtumia. Vannetanssiyhdistys pyrkii järjestämään viikottaisia jameja ympäri vuoden Helsingissä (jos omassa kaupungissasi ei ole toimintaa, niin autamme mielellämme alkuun).

Tervetuloa jameihin myös kokeilemaan vannetta ensimmäistä kertaa! Meiltä löytyy lainavanteita kaikissa jamitilaisuuksissa.

***

Miksi liittyä Vannetanssiyhdistykseen?

Vannetanssiyhdistys perustettiin, koska Helsingissä ilmaisten tai edullisten harjoitustilojen käyttöön saaminen vaatii usein yhdistyksen ja vannetanssijoiden keskuudessa oli halu perustaa lajille omistautunut yhteisö. Pienellä vuosimaksulla voit siis päästä vanteilemaan kivassa porukassa ympäri vuoden. Kesäisin puistoissa, syksystä kevääseen sisätiloissa. Jäsenenä saat myös alennusta Vannetanssiyhdistyksen järjestämistä työpajoista ja tapahtumista.

Jäsenenä olet lämpimästi tervetullut mukaan järjestämään tapahtumia ja toimintaa. Olet osa yhdistystä ja yhdistys on yhtä kuin jäsenensä. Kerro meille, minkälaisia ideoita sinulla olisi yhdistyksen toimintaan ja mitä haluaisit tulla toteuttamaan, olemme avoin yhteisö jossa kaikki saavat osallistua oman innostuksensa mukaan.

Tukemalla yhdistystä tuet esimerkiksi tämän sivuston ylläpitoa ja työtä, jota teemme yhdessä uusien harrastajien mukaan saamiseksi. Mitä suuremman porukan saamme yhteen, sitä enemmän harrastusmahdollisuuksia saamme yhdessä aikaan!

***

Miten aloitan vannetanssin?

Vannetanssin aloittaminen on helppoa, se vaatii vain vanteen!  Lajin voi aloittaa vaikkapa omassa olohuoneessa lempimusiikin tahdissa. Vanne pyörimään ja kroppa liikkeeseen :)

Alla on muutamia vinkkejä, jotka auttavat alkuun:

  • Youtube on harrastajan aarreaitta. Hakusanoilla ”beginner hoop tutorial” eli aloittelijan vanneohjeet löytyy yli 50 000 videota, joilla muut lajin harrastajat opettavat temppuja. Monet temput on kaikkein helpoin oppia videolta, koska niissä näytetään liikkeet usein myös hidastettuna.
  • Kavereiden kanssa harrastaminen on aina hauskempaa. Voit tulla tapaamaan muita harrastajia esimerkiksi  Vannetanssiyhdistyksen jameihin tai houkutella kanssasi pyörittelemään ystävän, kaverin, äidin, vaarin, mummin tai kaiman. Jos asut kaukana muista, niin kavereita voi saada myös virtuaalisesti netin kautta esimerkiksi Facebook-ryhmistä.
  • Vannetanssi vaatii jokseenkin paljon tilaa, jo voi alkuun löytyä vaikka omasta olohuoneesta, mutta edistyessä voi tulla tarvetta laajemmille liikkeille. Tiloja voi kysellä esimerkiksi kuntosaleilta (usein jumppasaleja saa käyttää kuukausikortin hinnalla, kun ne ovat tyhjillään) tai kaupungin avoimista liikuntapaikoista, Helsingissä esimerkiksi Kisahallilta, Liikuntamyllystä yms. Toki ulkonakin mahtuu tanssimaan, jos kestää Suomen vaihtelevia säitä 😉 Tervetuloa myös mukaan Vannetanssiyhdistyksen jameihin!
  • Muutamissa Suomen kaupungeissa järjestetään myös vannetanssikursseja ja -työpajoja, joista voi saada inspiraatiota omaan treeniin. Opetuksesta löytää  lisätietoa alueiden Facebook-ryhmistä ja Vannetapahtumat (Suomi)-ryhmästä.

***

Millaisen vanteen hankin aluksi, ja voiko sellaisen tehdä itse?

Vanteen voi tehdä itse tai ostaa kaupasta tai netistä.

Ohjeet vanteen itse tekemiseksi löytyvät täältä.

Alla on lueteltu esimerkkejä paikoista, joista voi ostaa vanteen.

Suomesta:

Ulkomailta:

Jos tiedät muita paikkoja, joista  olet ostanut vanteita hyvällä menestyksellä, niin ilmoita meille ja  lisäämme listaan.

***

Kuka voi harrastaa vannetanssia?

Vannetanssi sopii aivan kaikille ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta, kunhan joku raaja liikkuu ja terveys sallii.

***

Miksi vanteita teipataan?

Teippausta tehdään kolmesta syystä:

  1. Se lisää kitkaa, joka tekee vanteen pyörittämisestä helpompaa (erityisesti ns. grippiteipit)
  2. Se lisää painoa, joka tekee vanteen pyörittämisestä helpompaa
  3. Se näyttää nätiltä.

Teippejä voi ostaa esimerkiksi:

Teippilaatuja on valtavasti erilaisia. Osa teipeistä on muovisia, kuten sähköteippi. Sähköteippiä voi käyttää mainiosti vaikka ensimmäisten vanteiden koristeluun, sillä se on halpaa ja kestää kolhut. Toinen aloittelijoille hyvä teippilaatu on pitoa lisäävä grippi- tai gafferiteippi, joka on kangaspintainen tai nihkeän muovimainen materiaali.  Sähköteipin ja kangasteipin yhdistelmä on toimiva ja kestävä ensimmäiseen vanteeseen ja ne lisäävät huupin painoa sekä hallittavuutta.

Jos haluat vanteeseen lisää säihkettä, voit ensimmäisenä kääntyä Bilteman tai askartelukaupan puoleen. Biltemasta voi ostaa halpaa hologrammista timanttiteippiä, joka on edullisin tapa lisätä blingiä vanteeseen. Askartelukaupoista saa hologrammiteippejä, jotka toimivat kohtalaisesti läpinäkyvällä teipillä päällystettynä pienissä yksityiskohdissa.

Ulkomailta voi tilata mitä tahansa glitter-, hologrammi- tai väriä muuttavia teippejä. Kaikki edellämainituista ovat kuitenkin melko huonosti iskua kestäviä ja helposti kalliimpia kuin itse tehdyn vanteen materiaalit postikuluineen. Vanteen erikoisteippeihin saa kulumaan noin 15-25 euroa, joten kannattaakin harkita olisiko niiden aika vasta harrastuksen myöhemmässä vaiheessa kun vanteen hallinta alkaa olla varmempi.

Oheisesta kuvasta voit arvioida kuluvan teipin määrän.

Vanteeseen kuluvan teipin määrä

Vanteeseen kuluvan teipin määrä

***

Minkä kokoinen vanne on sopiva minulle?

Koko on hyvin henkilökohtainen asia. Mikä tahansa vanne on hyvä ja toimiva, kunhan käyttäjä siitä tykkää.

Nyrkkisääntönä isompaa ja painavampaa vannetta on helpompi pyörittää vartalon ympärillä ja kevyempää vannetta on helpompi pyörittää käsissä. Kokeilemalla löytyy oma hyvä koko, kannattaa kokeilla esimerkiksi jameissa muiden vanteita ja siten löytää itselle sopiva mitoitus.

Kokeilun voi alkaa vartaloliikkeissä itseään noin napaan asti ulottuvilla vanteella, joka on paksua ja hyvin kangasteipillä teipattua, niin säästyy turhalta tuskalta. Käsiliikkeissä pienemmät vanteet ovat alusta alkaen toimivia.

***

Onko omalla alueellani vannetanssitoimintaa?
HoopDance Suomi -ryhmässä voi kysellä, löytyykö omalta alueelta muita harrastajia: https://www.facebook.com/groups/152852224734657/?fref=ts

Aluekohtaisia vannetanssiryhmiä Facebookissa:

PK-seudun huuppaajat https://www.facebook.com/groups/555380121231648/?fref=ts

Hoop @ Helsinki https://www.facebook.com/groups/138343748872/?fref=ts

Hoopdance Vantaa https://www.facebook.com/groups/309011462946943

Vannetanssi Espoo https://www.facebook.com/groups/1359617830826103/

Turku Hula Hoopers https://www.facebook.com/groups/turkuhulahoopers/

HoopDance Tampere: https://www.facebook.com/groups/192401047526468/?fref=ts

Hoop Dance Oulu https://www.facebook.com/groups/337314112996085/?fref=ts

Kainuun huuppaajat https://www.facebook.com/groups/kainuunhuuppaajat/

Rovaniemi Hoopers https://www.facebook.com/groups/691472714317719/

Hoopdance Joensuu https://www.facebook.com/groups/1683225408627215/

Jos omalla alueellasi ei vielä ole omaa ryhmää, niin sellainen kannattaa toki perustaa! Ilmoita siitä meillekin, niin lisäämme sen listaan :)