Vannetanssi

Mitä on vannetanssi?

Vannetanssi eli huuppaus, hooppaus, hoopdance tai hooping on tanssilaji, jossa liikutaan vanteen kanssa. Se on ottanut vaikutteita rytmisestä kilpavoimistelusta, sirkustaiteesta, show-tanssista ja modernista tanssista. Laji on saanut modernin alkunsa 1990-luvun lopulla Yhdysvalloissa, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. Alkujuuret ovat intiaanikulttuureissa, joissa rottinkivanteita käytettiin kuvittamaan tanssin avulla kerrottuja tarinoita.

Vannetanssissa ehkä erikoisinta on sen monipuolisuus:  jokainen huuppaaja näyttää erilaiselta, eikä lajissa tarvitse noudattaa mitään tiettyä tyyliä. Vannetanssin suosio on kasvanut Suomessa melko nopeasti, joten harrastusmahdollisuudet ovat hyvät ja opetusta on mahdollisuus saada monesta eri tyylisuunnasta.

Vannetanssin eri tyylit

On sirkustyylistä, tanssillista ja myös luovaa ja taiteellista. Vannetanssiyhdistyksen jameihin ja muihin vannejameihin kannattaa tulla kokeilemaan ja katselemaan, jotta näkee vannetanssin kirjoa. Jameissa on aina joku, joka opastaa lajin pariin. Omaa tyyliä ohjaa myös toki se, mikä tuntuu hyvältä, eikä vain se, mikä näyttää hyvältä. Toisille sopii ryhmässä vapaa pyörittely, intensiivikurssi tai harjoittelu omassa rauhassa. Jos omassa rauhassa treenailu on luontevampaa, löytyy netistä hyvä määrä opetusvideoita.

Huuppauksen aloittaminen

Moni harrastaja on aloittanut vannetanssin nähdessään muita tanssijoita esim. puistoissa tai esityksissä. Onhan tämä kuitenkin laji, joka vie helposti mukanaan, ja mikäs sen mukavampaa kuin katsoa ihmistä joka aidosti nauttii tanssimisesta. Laji sopii kaikille ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta! Ja jos joku raaja ei liiku tai on kipeä, ei sekään ole ongelma vannetanssin aloittamiselle. Silloin voi keskittyä muihin alueisiin, sillä vannetta voi pyörittää jaloilla, käsillä, kaulalla, päällä ja jopa nenällä!

Vannetanssin merkitys huuppaajille

Harrastajat pitävät vannetanssia rentoutumisena, tapana ilmaista itseään, terapiana, pakokeinona todellisuudesta ja toki myös liikuntamuotona. Itse hulavanteen taas koetaan symbolisoivan vapautta, itseilmaisua, turvaa ja äärettömyyttä. Vannetanssin ehdoton plussa on siinä mielessä juuri äärettömyys, että kehitys on loputonta. Aina voi keksiä uusia asioita mitä opetella ja ottaa vaikutteita muista ihmisistä tai vain kuunnella omaa kehoaan.