Vanteen tekeminen

Vanteen tekeminen

Vanteen tekeminen itse on helppoa. Tarvitset siihen seuraavat välineet:

  • vesiputkea (valkoista tai mustaa PE-putkea sinisellä raidalla, 20–30 mm halkaisijaltaan, yhteen vanteeseen menee noin 3 metriä pitkä pätkä)
  • vesiputkiliittimen (suora liitin, 20 mm:n putkeen 16 mm:n liitin, 25 mm:n putkeen 19 mm:n liitin)
  • putkileikkurit
  • kiehuvan kuumaa vettä
  • lasin tai kipon
  • tusseja
  • erilaisia teippejä

Teippejä kannattaa olla ainakin kahta erilaista: sähköteippiä ja grip-teippiä antamaan vanteeseen pitoa.  Koristeluun voi laittaa esim. kimaltelevia teippejä. Lisäpitoa ei ole pakko olla, mutta se  ehdottomasti helpottaa uusien temppujen oppimista. Kaikkia vanteidentekoon tarvittavia materiaaleja ei saa ainakaan toistaiseksi yhdestä ja samasta kaupasta Suomessa, mutta kirjoituksen loppuosioon on lueteltu paikat, mistä mitäkin voi ostaa Helsingistä. Hankintapaikat voivat vaihdella paikkakunnittain.

vanteenteko-alku

1. Leikkaa putki oikean pituiseksi. Aloittelijan vanteen suositellaan ulottuvan maasta napaan asti, ja putken paksuuden on hyvä olla 2-3 cm. Putki voi olla joko kuvissa näkyvää valkoista, tai mustaa PE-putkea sinisellä raidalla.

2. Ota vesiputkiliitin käden ulottuville ja pieneen kuumuutta kestävään kulhoon kiehuvan kuumaa vettä. Pidä päitä vedessä noin minuutin ajan. Putkea sulatetaan hieman, jotta liitin saadaan mahtumaan kunnolla sen sisälle.

 

putkien yhdistäminen

 

3. Aseta putkiliitin vanteen molempiin päihin ja työnnä niitä yhteen voimaa käyttäen.  Varmista tässä vaiheessa, että vanne on symmetrinen. Sen näkee hyvin laittamalla vanteen maahan ja katsomalla sitä ylhäältäpäin.

 

vanteen teippaus

4. Ala teippaamaan! Yhteen isoon vanteeseen tarvitset kaksi kappaletta sähköteippirullia. Grippiteippinä tässä vanteessa on käytetty jääkiekkomailateippiä ja kinesioteippiä.

IMG_8931

Ja vanteesi on valmis!

Vannetarvikkeiden hankintapaikkoja:

Fancy tapes: Laaja valikoima laadukkaita ja kestäviä teippejä.  Ulkomainen nettikauppa, joka vaatii joko luottokortin tai paypal-tilin. Toimitusaika Suomeen 8–9 päivää.

Piruetti: erivärisiä kimalle- ja sähköteippejä ainakin Helsingin myymälästä

Urheilukaupat, Stockmann: jääkiekkomailateippejä ja tennismailan grip-teippejä

Pikkufantti:  kangasteippejä (toimii myös grip-teippinä), sähköteippiä

Starkki ja K-Rauta: vesiputkea

IKH, Biltema ja Etra: vesiputkiliittimiä, sähköteippejä, timanttiteippiä

Biltema ja K-rauta: muoviputkileikkureita

Kuvat:   Jessica Sorola